Polecamy

Choroba Alzheimera: ryzyko genetyczne może zależeć od tego, po kim ją dziedziczymy

Naukowcy są zgodni co do tego, że genetyka odgrywa kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera. Poprzednie badania wykazały, że około 25 proc. wszystkich przypadków...

Glejak wielopostaciowy – czy to zawsze wyrok? [WIDEO]

Mimo postępu w onkologii glejak wielopostaciowy to nadal jeden z najgorzej rokujących nowotworów. Dostępne dziś opcje leczenia pozostają mocno ograniczone. Czy na...

Starzenie się pełne tajemnic. Przyspiesza dwa razy w naszym życiu

Każdemu czasem zdarza się pomyśleć, że czuje się tak źle (i wygląda niewiele lepiej), że ma wrażenie, że w ciągu nocy postarzał się o dekadę. Jeśli refleksja taka...

Kawa i genetyka. Czy jest związek między kawą a tyciem?

Kawa: pić czy odpuścić? To pytanie, które zadają sobie miłośnicy tego napoju. Ilu ludzi, tyle opinii, a co na ten temat mają do powiedzenia lekarze? Amerykański serwis...

Makrolony: nowe antybiotyki. Będzie szach-mat dla super bakterii?

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii, grzybów czy pasożytów stanowi coraz większe zagrożenie dla zdrowia ludzi. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że...

FDA zatwierdziła test z krwi na raka jelita grubego. Będzie przełom?

Rak jelita grubego doczeka się nowej metody badań przesiewowych? Amerykańska  Food and Drug Administration zatwierdziła pierwszy test z krwi w kierunku tego nowotworu....

Lek na raka coraz bliżej? Ekspert: z rakiem można dziś żyć nawet kilkanaście lat [WIDEO]

Choroby nowotworowe to nadal jeden z największych killerów wśród wszystkich jednostek chorobowych. Lek na raka pozostaje świętym Graalem medycyny. Ekspert przestrzega...

Aktualności

Przychodzi mama do lekarza

Krótko i na temat

Cukinia – niedoceniany skarb

Cukinia – niedoceniany skarb

Choć technicznie jest owocem, w kuchni często traktowana jest jako warzywo. Jej delikatny smak sprawia, że można ją z łatwością łączyć z wieloma różnorodnymi przepisami – od lekkich sałatek, po bardziej skomplikowane dania obiadowe. Co więcej, cukinia to prawdziwa...

Podcasty