Kmin rzymski (Cuminum cyminum), znany też jako kumin, to gatunek rośliny jednorocznej, należącej do rodziny selerowatych. Za jego ojczyznę uznawane są kraje Azji południowo-zachodniej Azji – Iran i Afganistan – czasem też Azja Środkowa lub Egipt. Współcześnie jest on szeroko rozprzestrzeniony jako gatunek uprawiany, a także wtórnie zdziczały w krajach basenu Morza Śródziemnego, w Azji Środkowej czy w Ameryce Łacińskiej. Kmin rzymski ze względu na swe podobieństwo w pokroju ogólnym rośliny, jak i w wyglądzie owoców, często bywa mylony z kminkiem zwyczajnym (Carum carvi), jednak różni się znacząco w smaku.
Kumin w kuchni
Kumin jest aromatyczną przyprawą często wykorzystywaną w wielu potrawach, zwłaszcza w potrawach z jego rodzimych regionów Morza Śródziemnego i Azji Południowo-Zachodniej. Nadaje też swój charakterystyczny smak indyjskim curry czy meksykańskim mieszankom przyprawowym, gdzie chętnie łączony jest z chili. Jego smak jest opisywany jednocześnie jako ziemisty, orzechowy, pikantny i ciepły.
Kumin i korzyści zdrowotne
Właściwości prozdrowotne
W medycynie ludowej stosowany był od dawna w przypadkach niestrawności, biegunkach, ale także leczeniu przeziębień i gorączki, a nawet bezsenności. Badania potwierdziły, że kmin ma właściwości prozdrowotne, takie jak dostarczanie dużych ilości łatwo przyswajalnego żelaza, wspomaganie trawienia i ograniczanie infekcji przenoszonych poprzez żywność. Sugeruje się również mniej znane korzyści ze spożycia kuminu, takie jak wspomaganie utraty wagi oraz poprawa poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Kumin jest bogaty w żelazo
Nasiona kminu rzymskiego są naturalnie bogate w żelazo, bowiem jedna łyżeczka mielonego kminu zawiera 1,4 mg żelaza, czyli 17,5% dziennego zapotrzebowania dla osób dorosłych. Niedobory żelaza są jednymi z najczęstszych deficytów składników odżywczych, dotykającym do 20% populacji świata i do 10 na 1000 osób w najbogatszych krajach. W szczególności dzieci potrzebują żelaza do wspierania wzrostu, a kobiety potrzebują żelaza do zastąpienia krwi utraconej podczas menstruacji.
Przeciwutleniacze w kminie
Kmin rzymski zawiera także wiele innych związków, które są wiązane z potencjalnymi korzyściami prozdrowotnymi – terpeny, fenole, flawonoidy i rozmaite alkaloidy. Kilka z nich działa jako przeciwutleniacze, czyli substancje chemiczne, które redukują uszkodzenia organizmu spowodowane przez wolne rodniki.
Kumin – tradycyjne zastosowanie
Leczenie niestrawności
Najczęstszym tradycyjnym zastosowaniem kminu jest leczenie niestrawności. W rzeczywistości współczesne badania potwierdziły, że kmin może pomóc w przyśpieszeniu normalnego trawienia, zwiększając aktywność enzymów trawiennych czy też wydzielanie żółci z wątroby.
Leczenie cukrzycy
Niektóre składniki kminu okazały się obiecujące w leczeniu cukrzycy. Jedno badanie kliniczne wykazało, że skoncentrowany suplement kminku poprawił wczesne wskaźniki cukrzycy u osób z nadwagą w porównaniu z placebo. Kmin zawiera również składniki, które przeciwdziałają niektórym długoterminowym skutkom cukrzycy.
Poprawa poziomu cholesterolu
Kmin poprawił również poziom cholesterolu we krwi w badaniach klinicznych. W jednym badaniu 75 mg kminu przyjmowanego dwa razy dziennie przez osiem tygodni zmniejszyło poziom trójglicerydów we krwi. W innych badaniach ustalono, iż poziomy „złego” cholesterolu LDL spadły o prawie 10% u pacjentów przyjmujących ekstrakt z kminu przez półtora miesiąca.
Utrata wagi i inne korzyści zdrowotne
Pomoc w utracie wagi
Ekstrakty z nasion kminu pomagały w utracie wagi zaobserwowanej w kilku badaniach klinicznych. Wykazano, że uczestnicy, którzy przyjmowali 75 mg suplementów z kminem każdego dnia, stracili o 1,5 kg masy ciała więcej niż ci, którzy przyjmowali placebo.
Przeciwdrobnoustrojowe działanie kuminu
Wiele przypraw, w tym kmin, wydaje się mieć właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które mogą zmniejszać ryzyko infekcji przenoszonych poprzez żywność. Kilka składników kminu zmniejsza tempo wzrostu bakterii i niektórych rodzajów grzybów przenoszonych wraz z produktami spożywczymi.
Zobacz też: Kapsaicyna – nie tylko dla smaku
Kumin – zastosowanie w diecie
Korzyści zdrowotne z codziennego spożycia
Najprościej korzyści ze stosowania kminu można uzyskać używając jego niewielkich ilości do przyprawiania potraw. Zapewnią one spore dawki przeciwutleniaczy, żelaza i potencjalne kontrolowanie poziomu cukru we krwi.
Athrak – indyjska zupa pomidorowa
Zupy indyjskie mają zazwyczaj gęstą konsystencję, która może przywodzić na myśl nawet dania jednogarnkowe. Athrak (अदरक का सूप) – pomidorowy krem pochodzący z południa Indii jest bardzo szybki w przygotowaniu, choć intensywny w smaku. Będzie rozgrzewał od środka, zarówno w zimne dni, jak i w gorące, powodując wówczas efekt chłodzenia.

Składniki:
- 4-5 obranych pomidorów
- 3-4 ząbki czosnku
- 5 cm świeżego kłącza imbiru
- 1 świeża papryczka chili (opcjonalnie)
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- 1 łyżeczka całych nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- Świeże liście kolendry (do dekoracji)
Przygotowanie:
W blenderze miksujemy na pastę pomidory, czosnek, imbir i opcjonalnie chili. Dodajemy wodę i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy nasiona kminu i smażymy przez kilka sekund. Następnie dodajemy pozostałe przyprawy i smażymy, aż smaki się połączą. Gotową zupę nalewamy do misek, dekorujemy aromatyzowanym masłem i świeżymi liśćmi kolendry.
Smacznego!