Zanieczyszczenie powietrza zostało już powiązane z chorobami płuc i serca. Jak się jednak okazuje, ma też znaczenie dla kondycji naszej pamięci. Groźne dla naszego mózgu mogą być także metale ciężkie przenikające do jedzenia.
Zanieczyszczenie powietrze a pamięć, czyli jak metale ciężkie szkodzą funkcjom poznawczym
Nowe badania wykazały, że zanieczyszczenie powietrza, a także zanieczyszczone metalami ciężkimi jedzenie, negatywnie odbijają się na naszej pamięci. Jak wykazano w nowym badaniu, to kadm, toksyczny metal ciężki występujący w zanieczyszczonym powietrzu, dymie papierosowym i żywności, miał największy wpływ na zdolności poznawcze. Smog będzie więc groźny nie tylko dla płuc.
Badanie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Columbia. Przeanalizowali próbki moczu od 2 172 osób. Ponad połowę stanowiły kobiety, a prawie 40 proc. to osoby czarnoskóre. Czas obserwacji wyniósł 10 lat. Badaczom udało się potwierdzić „znaczącą zależność” między obecnością kadmu w moczu białych uczestników a nieprawidłowościami w zakresie funkcji poznawczych. Każdego roku uczestnicy przechodzili testy sprawdzające ich funkcje poznawcze. W czasie trwającej 10 lat obserwacji u 195 osób rozwinęły się zaburzenia poznawcze.
Naukowcy nie potwierdzili związku między poziomem kadmu a zaburzeniami poznawczymi w całej badanej grupie. Tylko uczestnicy rasy białej z wyższymi stężeniami kadmu w moczu mieli dwukrotnie większe ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych. Co ciekawe, takiego związku nie zaobserwowano u czarnoskórych uczestników badania.
Co to jest kadm? Kadm jest metalem obecnym w środowisku naturalnym. Może dostawać się do organizmu poprzez zanieczyszczenie powietrza, dym papierosowy lub jedzenie, a następnie gromadzić się w naszym ciele. To znany czynnik rakotwórczy. Kadm może też przyczyniać się do rozwoju demencji. Może negatywnie rzutować na poziom wapnia w mózgu oraz aktywować szlaki sygnałowe związane z zapaleniem i śmiercią komórek nerwowych.
Zanieczyszczenie powietrza a ekspozycja na kadm
Zanieczyszczenie powietrza to jedna z przyczyn ekspozycji na kadm. Warto jednak pamiętać, że ten metal ciężki może się do naszego organizmu przedostawać także na inne sposoby. Przykładowo, jest obecny również w żywności. Przedostaje się tam poprzez glebę. Zanieczyszcza głównie zboża, warzywa, mięso i ryby. Ekspozycja na kadm jest zwykle większa w regionach uprzemysłowionych lub na obszarach o intensywnym wydobyciu. Na kontakt z kadmem mogą być też narażone osoby zamieszkujące tereny rolnicze, gdzie kadm jest dodawany na przykład do nawozów.
Czynnikiem, który sprzyja ekspozycji na kadm jest także palenie papierosów. Tytoń jest bowiem rośliną, która gromadzi w sobie wyjątkowo dużo kadmu.
Kadm może powodować też ostre zatrucie, choć występuje to wyjątkowo rzadko. Objawami zatrucia kadmem to przede wszystkim osłabienie, bóle i zawroty głowy, gorączka i duszności.
Oprac. Elżbieta Trawińska
Więcej artykułów:
Suszona żurawina – słodki, zdrowy przysmak na każdą porę roku
Źródło:
Medical News Today