Nowe badania naukowe przeprowadzone przez Światowy Instytut Kimchi (WiKim) w Korei Południowej potwierdzają, że regularne spożywanie kimchi może skutecznie wspierać redukcję tkanki tłuszczowej i zapobiegać otyłości. Wyniki badań klinicznych, opublikowane w renomowanych czasopismach naukowych, wskazują na korzystny wpływ tej tradycyjnej koreańskiej fermentowanej potrawy na zdrowie metaboliczne.
Kimchi a redukcja masy ciała
W badaniach przedklinicznych na modelach zwierzęcych odnotowano imponujące efekty. Spożywanie tego produktu prowadziło do zmniejszenia zawartości tłuszczu w organizmie aż o 31,8%. Z kolei analiza danych zebranych w ramach trwającego 13 lat Koreańskiego Badania Genomu i Epidemiologii (KoGES) wykazała, że u mężczyzn w średnim wieku, którzy spożywali kimchi w odpowiednich ilościach, wskaźnik masy ciała (BMI) spadł średnio o 15%. Ryzyko otyłości także zmniejszyło się – o 12%.
Badania kliniczne na ludziach
Aby potwierdzić te wyniki, zespół badawczy pod kierownictwem dr. Sung-Wooka Honga z WiKIm współpracował ze Szpitalem Uniwersyteckim Pusan. Przeprowadził on tam badania na grupie 55 osób z nadwagą (BMI 23-30 kg/m²). Uczestnicy przez trzy miesiące spożywali trzy kapsułki z kimchi do każdego posiłku, co łącznie dawało 60 g dziennie.
Analiza wyników wykazała, że u osób spożywających odnotowano spadek tkanki tłuszczowej o 2,6%. Wgrupie kontrolnej, która nie przyjmowała kapsułek, poziom tłuszczu wzrósł o 4,7%. Różnica ta była statystycznie istotna i dodatkowo wskazuje na realne korzyści płynące z regularnego spożywania kimchi.
Kimchi wspiera mikroflorę jelitową
Dodatkowym odkryciem było także pozytywne oddziaływanie na mikrobiom jelitowy. Badania wykazały wzrost liczby korzystnych bakterii Akkermansia muciniphila. Te zmniejszają stany zapalne i poprawiają metabolizm. Ponadto zauważono jednoczesne zmniejszenie liczby bakterii Proteobacteria, związanych z otyłością. To kolejne dowody na to, że dieta bogata w fermentowaną żywność może wspierać zdrowie metaboliczne poprzez regulację flory jelitowej.
Kimchi jako globalna żywność prozdrowotna
Dr Hae-Choon Chang podkreśla znaczenie tych odkryć:
„Nasze badania dostarczyły naukowych dowodów na przeciwotyłościowe działanie kimchi, co pomoże w popularyzacji tej potrawy jako żywności prozdrowotnej na całym świecie. Zamierzamy kontynuować badania nad jego funkcjonalnymi właściwościami, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu na zdrowie jelit, odporność i ponadto potencjalne działanie przeciwnowotworowe.”
Dzięki coraz większej liczbie badań naukowych potwierdzających korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania tej wersji kapusty, ta tradycyjna potrawa ma szansę stać się jednym z kluczowych elementów diet wspierających walkę z otyłością na całym świecie.