Kawa a cukrzyca. Mała czarna wspiera lepszą kontrolę glukozy

Duże badanie wykazało, że picie czarnej kawy wspomaga lepszą kontrolą poziomu glukozy i zmniejsza ryzyko rozwoju insulinooporności. Korzyści z picia małej czarnej odnotowano szczególnie wśród kobiet.

Kawa a cukrzyca. Czy kawa reguluje poziom cukru we krwi?

Wszyscy kochają kawę. Naukowcy od lat spierają się na temat jej zdrowotnych właściwości. Liczne badania wykazały, że spożywanie optymalnej ilości kawy pozytywnie wpływa na przykład na układ krążenia. Kawa a cukrzyca – czy to dobre połączenie? Tym zagadnieniem zajęli się badacze z Korei. Oto, co udało im się ustalić.

Istnieją badania, które potwierdzają, że każda filiżanka kawy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 6 procent. Mimo to mechanizm odpowiedzialny za ten związek nadal nie został do końca poznany. Naukowcy sugerują jednak, że korzystny wpływ może mieć sama kawa. Zawiera duże ilości polifenoli, które mogą pozytywnie wpływać na wrażliwość komórek na insulinę. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ zwiększona wrażliwość na insulinę jest kluczowa zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu cukrzycy. Ogranicza także ryzyko rozwoju insulinooporności.

Czym właściwie jest wrażliwość na insulinę? Otóż oznacza ona zdolność komórek wyposażonych w receptory insulinowe do prawidłowego reagowania na działanie insuliny. Innymi słowy, chodzi o to, aby w momencie, gdy poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, trzustka była w stanie wyprodukować odpowiednią ilość insuliny. Dzięki temu glukoza może zostać skutecznie przetransportowana do komórek, a jej stężenie we krwi wraca do prawidłowego poziomu.

Kawa a insulinooporność

Zagadnieniem wpływu kawy na metabolizm glukozy zajął się zespół badaczy z Korei Południowej. Przeanalizował on dane pochodzące z koreańskiego Narodowego Badania Zdrowia i Odżywiania (KNHANES). Obejmowało ono lata 2019–2021. W badaniu udział wzięło 7 453 dorosłych w wieku od 19 do 64 lat. Badani odpowiadali na pytania dotyczące ilości oraz rodzaju spożywanej przez nich kawy w ciągu ostatnich 24 godzin. Następnie uczestników podzielono na grupy: osoby niepijące kawy, pijące jedną filiżankę dziennie, dwie filiżanki, a także trzy lub więcej.

Jak zatem oceniano ryzyko insulinooporności? W badaniach epidemiologicznych tego typu najczęściej wykorzystuje się model oceny homeostazy insulinooporności, czyli wskaźnik HOMA-IR. Wysokie jego wartości od dawna wiązane są ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób metabolicznych, takich jak nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu 2. W analizie przeprowadzonej przez koreańskich naukowców badano wpływ spożycia kawy na różne parametry związane z metabolizmem glukozy, w tym między innymi na poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c), HOMA-IR, HOMA-β, stężenie glukozy na czczo oraz poziom insuliny na czczo.

Korzyści z małej czarnej

Ogólny wniosek z badania jest taki, że spożywanie dwóch filiżanek kawy dziennie wiązało się z 23 proc. niższym ryzykiem podwyższonego poziomu insuliny na czczo lub współczynnika HOMA-IR. W przypadku czarnej kawy, u osób spożywających jedną filiżankę lub mniej dziennie, poziomy HOMA-IR i insuliny na czczo były niższe odpowiednio o 26 proc. i 21 proc. Nie zaobserwowano istotnego spadku współczynnika HOMA-IR ani poziomu insuliny na czczo u osób pijących dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie. Dodanie cukru i/lub śmietanki do kawy też, jak się okazało, nie miało znaczenia. Jak stwierdzili badacze to kobiety najbardziej zyskują na piciu małej czarnej. U kobiet, które piły dwie lub więcej filiżanek kawy dziennie, poziomy współczynnika HOMA-IR i insuliny na czczo były niższe odpowiednio o 27 proc. i 30 proc.

Oprac. Elżbieta Trawińska

Źródło: Black coffee improves insulin sensitivity in women, study finds

Zobacz także: Czy kawa jest zdrowa? Sprawdzili to polscy eksperci

Chcesz udostępnić nasz artykuł ?

Wystarczy, że podasz źródło: szczesliwie.pl