Zły cholesterol – jedzenie jabłek może być pomocne w obniżaniu tzw. złego cholesterolu, fachowo zwanego LDL-C – wykazali badacze z Danii.
Zły cholesterol pod lupą
Naukowcy sprawdzili, jak na różne parametry świadczące o zdrowiu, w tym cholesterol LDL, wpływało jedzenie przez kilka tygodni całych jabłek (550 g/dzień), wytłoków jabłkowych (22 g/dzień) i picie mętnych i klarownych soków jabłkowych (500 ml/dzień).
W badaniu wzięło udział 23 zdrowych ochotników. Co się okazało? Tendencję do niższego stężenia LDL w surowicy obserwowano u nich po spożyciu całych jabłek (6,7 proc.), wytłoków z jabłek (7,9 proc.) i mętnych soków (2,2 proc.). Ale, uwaga! Na skutek pica soków klarownych LDL wzrastał! Skąd taki efekt? Jabłka są bogate w polifenole i pektyny. Są to dwa potencjalnie bioaktywne składniki. Gdy owoce są przerabiane na sok, zwłaszcza gdy się go klaruje, wiele cennych związków zostaje z niego usuwanych. W tym błonnik, który może zmniejszać stężenie cholesterolu.
Rodzime jabłka – skarb dla serca
Jabłek w kraju nad Wisłą mamy pod dostatkiem, gdyż od lat Polska jest jednym z największych producentów tych owoców. W rodzimych sadach zbiera się ponad 4 mln ton (dane GUS za 2021 r.). To stanowi niemal 90 proc. zbiorów wszystkich owoców w naszym kraju!
Warto zauważyć, że jabłka nie tylko wspierają obniżanie poziomu „złego” cholesterolu. Jabłką są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na cały organizm. Regularne spożywanie jabłek może również pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi i poprawie funkcji układu trawiennego, co dodatkowo przekłada się na ogólny stan zdrowia.
Czytaj także: Wysoki cholesterol i co dalej, czyli kilka słów o statynach
Co to jest cholesterol?
Cholesterol to rodzaj tłuszczu, który jest niezbędny dla funkcjonowania organizmu. Może być wytwarzany przez organizm oraz dostarczany z dietą. Istnieją dwa główne rodzaje cholesterolu. Jednym z nich jest nazywany potocznie „złym cholesterolem” LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości). Zły cholesterol może prowadzić do nagromadzenia się w tętnicach, oraz HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości), nazywany „dobrym” cholesterolem, który pomaga usuwać nadmiar cholesterolu z organizmu.
Cholesterol LDL, często określany też jako „zły” cholesterol, to lipoproteiny niskiej gęstości, które transportują cholesterol z wątroby do tkanek. Nadmiar cholesterolu LDL może prowadzić do jego odkładania się na ścianach tętnic, co zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu.