Długowieczność w Loma Linda: sekrety długiego życia w Kalifornii

Loma Linda w Kalifornii w USA została uznana za jedną z pięciu „Blue zones” przez Dana Buettnera, założyciela firmy marketingowej Blue Zones LLC oraz media, które opisały tamtejszą społeczność Adwentystów Dnia Siódmego jako niezwykłe długowieczną. Długowieczność w Loma Linda przypuszczalnie wynika ze zdrowego trybu życia i stosowania diety wegetariańskiej. Istotny może być fakt, że miasto kontroluje sprzedaż alkoholu i wprowadziło zakaz palenia w miejscach publicznych.

Długowieczność w Loma Linda: wiara i zdrowie współgrają na drodze do długiego życia

W Loma Linda za zdrową dietą może stać też wiara. Ponad połowa mieszkańców należy do Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego. Zaleca on wiernym stosowanie restrykcyjnych zasad zdrowego stylu życia, co powoduje, że zapadalność na choroby serca, nowotwory czy zaburzenia poznawcze jest znikoma.

Badacze przyczyn długowieczności w Loma Linda dopatrują się także w poziomie aktywności fizycznej mieszkańców, którzy często spacerują, biegają czy uprawiają ogrody.

Mieszkańcy Loma Linda jadają także skromnie, tylko dwa razy dziennie. Dzień rozpoczyna obfite śniadanie, a kolacja jest symboliczna. Posiłki bazują na warzywach, strączkach, orzechach i nasionach. Tym, którzy wolą jeść trochę mięsa, adwentyści zalecają małe porcje podawane jako dodatek, a nie główny posiłek.

Orzechowy sekret: długowieczność w Loma Linda

Ocenia się, że adwentyści, którzy spożywają orzechy co najmniej pięć razy w tygodniu, są o połowę mniej narażeni na choroby serca i żyją około dwa lata dłużej niż ci, którzy tego nie robią. Co najmniej cztery duże badania potwierdziły, że jedzenie orzechów ma wpływ na zdrowie i długość życia.

Sekrety zdrowia Adwentystów z Loma Linda

Podobnie ważny jest udział owoców i warzyw w diecie. Adwentyści niepalący, którzy jedli dwie lub więcej porcji owoców dziennie, mieli o ok. 70 procent mniej przypadków nowotworów płuc niż niepalący, którzy jedli owoce raz lub dwa razy w tygodniu. Adwentyści, którzy jedli rośliny strączkowe, takie jak groszek i fasola trzy razy w tygodniu, zaobserwowali zmniejszenie ryzyka raka jelita grubego o 30–40%. Adwentystki, które spożywały pomidory co najmniej trzy lub cztery razy w tygodniu, zmniejszyły ryzyko zachorowania na nowotworów jajnika o 70 procent w porównaniu z tymi, które jadły pomidory rzadziej. Jedzenie dużej ilości pomidorów również wydaje się mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka raka prostaty u mężczyzn.

Sugeruje się też, że u mężczyzn, którzy wypijali pięć lub sześć szklanek wody dziennie, ryzyko śmiertelnego zawału serca było znacznie zmniejszone – o 60 do 70 procent – ​​w porównaniu z tymi, którzy pili znacznie mniej.

Czytaj także: Czy tajemnica długowieczności Sardyńczyków kryje się w ich specyficznej diecie?

Sposoby na długowieczność w Loma Linda

Poniżej wymieniona jest lista pokarmów, które należy jeść i których należy unikać podczas stosowania diety Adwentystów Dnia Siódmego.

Produkty zalecane w codziennej diecie:

  • Warzywa: pomidory, warzywa liściaste, brokuły, pasternak, marchew i cebula
  • Owoce: jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, pomarańcze i mango
  • Rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca i soczewica
  • Zboża: owies, chleb pełnoziarnisty, komosa ryżowa, kukurydza, ryż i amarantus
  • Białko roślinne: soja i produkty sojowe, takie jak tofu, tempeh i edamame
  • Tłuszcze: oliwa z oliwek i orzechy, takie jak orzechy nerkowca i migdały

Potrawy, które można jeść okazjonalnie:

  • Niektóre mięsa: łosoś, kurczak, jajka i wołowina
  • Nabiał: mleko o niskiej zawartości tłuszczu i produkty mleczne

Żywność, której należy unikać:

  • Niektóre mięsa: w tym wieprzowina i skorupiaki
  • Nabiał: pełnotłuste produkty mleczne
  • Napoje: napoje alkoholowe i zawierające kofeinę
  • Niektóre aromaty: ostre przyprawy
  • Żywność wysoce przetworzona: słodycze i żywność mrożona, paczkowana oraz fast food

Detox Cabbage Soup

Choć zupy oparte na kapuście w Polsce kojarzą się przede wszystkim z tłustym, sycącym kapuśniakiem, istnieją także jego dietetyczne warianty. Jarskie odmiany kapuśniaku będą równie pożywne, ale także lekkostrawne.

Na sporej patelni na średnim ogniu rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy, na której podsmażam białe części pokrojonego w półplasterki pora, 1 podobnie pokrojoną jedną łodygę selera naciowego i 2-3 ząbki posiekanego czosnku. Podduszone warzywa przekładam do garnka. Następnie na patelnię dodaję 1/2 główki białej kapusty pokrojonej w paski i smażę ją, aż będzie miękka. Ponownie przekładam ją do garnka. Do warzyw dodaję puszkę pokrojonych pomidorów, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki erytrolu i 2-3 liście laurowe. Zalewam 2 szklankami wody i gotuję na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż kapusta będzie bardzo miękka. Po tym czasie dodaję 3-4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz szklankę soku pomarańczowego. Gotuję kolejne 20-25 minut; przed podaniem doprawiam do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Przed podaniem zupę można posypać świeżo posiekanym koperkiem, choć nie jest to składniki kanonicznego przepisu.

Enjoy your meal!

Tomasz Dzieciątkowski

Chcesz udostępnić nasz artykuł ?

Wystarczy, że podasz źródło: szczesliwie.pl