Czy erytrol jest zdrowy? Najnowsze badania sugerują związek między spożyciem eryrtolu a podwyższonym ryzykiem sercowo-naczyniowym. Chodzi o ryzyko wystąpienie chorób serca czy udaru.
Czy eryrtol jest zdrowy? To jeden z popularniejszych słodzików
Erytrol został w Polsce dopuszczony do stosowania w 2008 roku. Od tego czasu stale zdobywa popularność. Chętnie stosują go zwłaszcza ci, którzy mają problemy z wagą. Erytrol jest bowiem reklamowany jako zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnego cukru. Czy erytrol jest zdrowy? Mimo jego popularności stale wracają wątpliwości dotyczącego tego jak właściwie wpływa na nasz organizm. Nowe badanie wykazało, że eryrtol może negatywnie wpływać na zdrowie mózgu i naczyń krwionośnych. Wyniki sugerują, że spożycie eryrtolu zwiększa stres oksydacyjny i zmniejsza produkcję tlenku azotu w komórkach naczyń krwionośnych mózgu. Może to upośledzać przepływ krwi, a więc przyczyniać się do większego ryzyka zdarzeń naczyniowych, takich jak udar.
Wyniki badania zaprezentowano w kwietniu 2025 roku podczas konferencji American Physiology Summit. Co właściwie ustalili badacze? Amerykański naukowcy z Uniwersytetu Kolorado sprawdzili jak erytrytol wpływa na poziom stresu oksydacyjnego i produkcję tlenku azotu w komórkach naczyń krwionośnych mózgu. W warunkach laboratoryjnych poddali ludzkie komórki naczyń krwionośnych mózgu działaniu roztworu erytrytolu. Roztwór zawierał około 30 gram słodzika, a więc tyle ile przeciętnie znajduje się w puszcze sztucznie słodzonego napoju. Następnie ludzkie komórki „kąpały się” w słodkim roztworze przez trzy godziny. Jak się okazało, kąpiel nie wpłynęła na nie najlepiej. Tak długie narażenie na erytrol zwiększyło poziom stresu oksydacyjnego, a zmniejszyło ilość produkowanego przez nie tlenku azotu.
A może stewia?
No dobrze, ale co z tego właściwie wynika? Czy warto wrócić do słodzenia tradycyjnym cukrem lub wybrać inny słodzik. Autorzy badania przekonują, że ertrol ingeruje w procesy komórkowe, co następnie szkodzi zdrowiu mózgu i naczyń krwionośnych. Ponadto zakłóca produkcję tlenku azotu. Jest to cząsteczka kluczowa do tego, by światło naczyń krwionośnych mogło się poszerzać. Dlaczego to tak niezbędne? Ponieważ jest konieczne dla prawidłowego przepływu krwi. Obniżony poziom tlenku azotu może upośledzać funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zakłócać prawidłowe krążenie.
Badanie potwierdza więc, że choć erytrol jest znacznie mniej kaloryczny od cukru, to jednak warto stosować go z umiarem lub od czasu do czasu sięgać po inny słodzik. W takim razie co, jeśli nie erytrol? Eksperci sugerują, że ktoś szuka pozbawionej kalorii alternatywy dla tradycyjnego cukru, zdrowszym wyborem będzie na przykład stewia.
Oprac. Elżbieta Trawińska
Źrodło: Common sugar substitute may affect brain and blood vessel health
Zobacz także: Zaburzenia lipidowe. Zmora Polaków