Pita umiarkowanie kawa może wydłużyć życie w zdrowiu o blisko 2 lata – uważają portugalscy naukowcy. Molekularne składniki kawy wpływają na mechanizmy powiązane z procesami starzenia i pomagają je spowolnić, wyjaśnił kierownik zespołu badawczego. Lista prozdrowotnych właściwości kawy jest dużo dłuższa.
Od lat w różnych ośrodkach na całym świecie prowadzone są badania, których celem jest wykazanie korzyści i niebezpieczeństw związanych z piciem kawy. Udowodniono na przykład, że ze względu na składniki odżywcze i przeciwutleniacze zawarte w kawie, napój ten może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób takich jak cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny, choroby wątroby i otyłość.
Bilans zysków i strat
Same zyski? Niestety nie. Inne badania dowiodły, że regularne picie kawy może mieć potencjalne niekorzystne skutki, takie jak zwiększony niepokój, może sprzyjać migrenie, problemom ze snem i problemom żołądkowo-jelitowym.
Na pewno nie wiemy jeszcze wszystkiego o kawie. Naukowcy z Uniwersytetu w Coimbrze w Portugalii dowiedli, że regularne picie kawy może dać nam dodatkowe 1,8 roku zdrowego życia. Wyniki badania zostały niedawno opublikowane w czasopiśmie Aging Research Reviews.
Należy przy tym mieć na względzie, że badania zostały sfinansowane przez Instytut Informacji Naukowej o Kawie (ISIC), organizację założoną przez firmy z branży kawowej, w tym illycaffè, JDE Peet’s, Lavazza, Nestlé, Paulig i Tchibo.
Czy kawa wydłuża życie w zdrowiu?
Portugalscy naukowcy przeanalizowali wyniki ponad 50 wcześniejszych badań, których przedmiotem był wpływ kawy na długość życia człowieka. Próbowano m.in. znaleźć odpowiedź na pytanie, czy kawa wydłuża życie?
– Stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy zmniejsza częstość występowania kilku chorób przewlekłych – powiedział w rozmowie z serwisem Medical News Today dr Rodrigo Cunha, główny badacz w Centrum Neuronauki i Biologii Komórki oraz profesor na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu im. Uniwersytet w Coimbrze w Portugalii i główny autor tego badania. – Ponieważ wiek jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju kilku chorób przewlekłych, warto zadać sobie pytanie, czy korzyści ze spożywania kawy wynikają z jej zdolności do spowalniania procesu starzenia – zauważył.
Zespół Cunha doszedł do wniosku, że osoby regularnie spożywające kawę mogą potencjalnie wydłużyć swoje życie średnio o 1,8 roku w zdrowiu. Jak to możliwe? Cunha wyjaśnił, że molekularne składniki kawy wpływają na mechanizmy powiązane z procesami starzenia, pomagając je spowolnić.
– W prostych słowach: kwasy chlorogenowe są przeciwutleniaczami, które mogą łagodzić degradację chemiczną naszych komórek i umożliwiać lepszą regenerację komórek po ekspozycji na szkodliwe bodźce – wyjaśnił portugalski naukowiec.
Dodał, że „przed nami długa droga, aby zrozumieć, kto odniesie największe korzyści ze spożycia kawy oraz jakie rodzaje kawy i jakie wzorce picia kawy przynoszą maksymalne korzyści”.
Zdrowa kawa? Tak, ale są warunki
Serwis Medical News Today poprosił dietatyczkę Monique Richard o kilka porad na temat tego, jak przy okazji codziennego picia kawy uzyskać maksimum korzyści zdrowotnych. Zaczęła od uwagi, że badania nad kawą przypominają badania nad jajkami. – Jednego dnia nagłówki na ten temat mogą brzmieć „dobre dla ciebie”, a następnego „złe dla ciebie”. Społeczeństwo nie wie, komu wierzyć, czy kawa jest zdrowa czy nie, w jakich ilościach można pić ją bezpiecznie – powiedziała.
Podstawowe pytanie dotyczy ilości wypijanej kawy. – W badaniach korzyści zwykle wykorzystuje się średnie spożycie 3–5 filiżanek dziennie, czyli 400 mg. Czy spożywasz podobną ilość? – to pierwsze pytanie, które zaleca zadać sobie Monique Richard.
Każdy powinien przeanalizować, czy picie kawy nie wywołuje u niego jakichś niepożądanych, nieprzyjemnych skutków takich jak refluks żołądkowy. Kolejną rzeczą, która wpływa na to, czy kawa da nam korzyści, jest to, co do niej dodajemy. Cukier? Niedobrze. Mleko? Wnioski z badań są różne, ale większość naukowców daje zielone światło. Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii odkryli, że dodanie mleka do filiżanki kawy podwaja właściwości przeciwzapalne komórek odpornościowych. Odpowiada za to reakcja zachodząca na skutek połączenia aminokwasów i polifenoli, czyli naturalnych związków pochodzenia roślinnego o silnych właściwościach antyoksydacyjnych oraz przeciwzapalnych. Ziarna kawy zawierają polifenole, zaś mleko jest bogate w białko – stąd silna reakcja przeciwzapalna po ich połączeniu.
Korzyści jest więc wiele, ale amerykańska dietetyczka przestrzega, by nie traktować kawy jak eliksiru młodości i zdrowia.
— Pamiętaj, że istnieje wiele czynników, które wpływają na ogólny stan zdrowia, długowieczność i jakość życia. Porównaj swoje nawyki z zaleceniami dietetyków i upewnij się, że pijesz kawę w taki sposób, jak jest ona rekomendowana – powiedziała Richard.
Martyna Kośka
Źródło: Medical News Today
Czytaj też: