Nadmiar soli w diecie może powodować egzemę

Nadmiar soli w diecie może być jednym z czynników wywołujących egzemę – wynika z najnowszych badań. Osoby cierpiące na tę chorobę skóry mają wyższy poziom sodu w moczu, niż osoby bez tego schorzenia. Każdy dodatkowy gram soli jest związany ze wzrostem ryzyka diagnozy.

Nadmiar soli powiązany z AZS?

Egzema, znana również jako atopowe zapalenie skóry, dotyka ponad 200 milionów ludzi na całym świecie. Charakteryzuje się suchą, popękaną i swędzącą skórą. Jej wyzwalaczami mogą być substancje drażniące, znajdujące się w mydłach i detergentach, a także alergeny środowiskowe lub pokarmowe. Wcześniejsze badania powiązały również częste spożywanie fast foodów ze zwiększonym ryzykiem ciężkiej egzemy u dzieci.

Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco (UCSF), pod kierownictwem Katriny Abuabary, przeanalizowali dane z próbek moczu ponad 215 800 dorosłych uczestników badania UK Biobank. Spośród nich ponad 10 800 miało zdiagnozowaną egzemę.

Naukowcy wykorzystali próbki moczu, aby oszacować dzienne wydalanie sodu przez uczestników. Ponieważ około 90% sodu spożywanego z dietą jest później wydalane z moczem, analiza moczu jest stosunkowo wiarygodnym sposobem oceny spożycia soli.

Średnio uczestnicy badania wydalali 3,01 gramów sodu z moczem w ciągu 24 godzin. Dla porównania, zalecane spożycie sodu dla dorosłych wynosi około 2,5 gramów dziennie, co odpowiada 6 gramom soli (jednej łyżeczce). Badania wykazały, że na każdy dodatkowy gram sodu w moczu, ryzyko diagnozy egzemy rosło o 11%. Ryzyko jej obecności w danym momencie wzrastało o 16%.

Przeczytaj też: Jak obniżyć ciśnienie krwi

Nadmiar soli koreluje z występowaniem egzemy

Choć wyniki te są obiecujące, zespół badawczy przyznaje, że pojedyncza próbka moczu może nie odzwierciedlać dokładnie typowego spożycia soli przez daną osobę. Aby potwierdzić swoje ustalenia, naukowcy przeprowadzili dodatkowe badanie wśród ponad 13 000 dorosłych w USA, analizując ich codzienną dietę. Wyniki również wykazały korelację między wysokim spożyciem soli, a występowaniem egzemy.

Według wcześniejszych badań, sód może aktywować komórki układu odpornościowego, wywołując pewne szlaki zapalne. Osoby z egzemą mają nadmiernie aktywną odpowiedź immunologiczną na alergeny lub substancje drażniące. Powoduje to stan zapalny skóry i związane z nim objawy.

Chociaż badania pokazują związek między wysokim poziomem sodu w moczu a egzemą, potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić, że to nadmiar soli jest bezpośrednią przyczyną choroby. Brenda Chiang z UCSF zaznacza, że jest zbyt wcześnie, aby stwierdzić, że obniżenie spożycia soli może zmniejszyć nasilenie egzemy lub ryzyko jej wystąpienia.

Dalsze badania w USA

Zespół badawczy pod kierownictwem Abuabary planuje rozpocząć nowy projekt badawczy, finansowany przez National Institutes of Health w USA. Celem będzie zbadanie związku między spożyciem sodu, poziomem sodu na skórze, a nasileniem egzemy. Może to dostarczyć bardziej konkretnych dowodów na to, czy zmniejszenie spożycia soli może być skutecznym sposobem na walkę z tym powszechnym schorzeniem.

Źródło: https://www.newscientist.com/article/2434395-eczema-may-sometimes-be-caused-by-eating-too-much-salt/

Magdalena Starczak

Chcesz udostępnić nasz artykuł ?

Wystarczy, że podasz źródło: szczesliwie.pl