Łapiesz często infekcje? Masz obniżoną odporność? Musisz brać kilka serii antybiotyków, żeby pozbyć się choroby, a ona wkrótce i tak powraca? Jedna z przyczyn może tkwić w zaburzonej mikrobiocie jelitowej. Którędy atakuje choroba, czyli o wrotach zakażenia
Mikrobiota jelitowa, a odporność
Powierzchnia skóry to ok. 2 metry kwadratowe, natomiast przewód pokarmowy może mieć powierzchnię od… 300 do nawet 500 m2! Na takiej powierzchni organizm spotyka się ze światem zewnętrznym za pośrednictwem substancji, które mu pomagają lub szkodzą. Właśnie dlatego właściwy skład mikrobioty jelit warunkuje prawidłowe działanie systemu immunologicznego, czyli – mówiąc potocznie – „dobrą odporność”. W układzie pokarmowym dorosłego człowieka znajduje się ok. 100 bilionów bakterii (100.000.000.000.000).
U zdrowej osoby „przyjazne bakterie” zasiedlające układ pokarmowy (np. Lactobacillus acidophilus) zapobiegają kolonizacji i mnożeniu się „złych bakterii’’ i grzybów. Mikrobiota składa się z tej autochtonicznej (symbiotycznej), zabezpieczającej przed kolonizacją przez szkodliwe mikroorganizmy oraz allochtonicznej, pochodzącej z pożywienia, konkurującej o miejsca do zasiedlenia w organizmie człowieka.
U ludzi zdrowych w mikrobiocie jelit przeważają mikroorganizmy korzystne dla zdrowia, pozostające ze sobą w stanie równowagi biologicznej. Zaburzenie równowagi mikrobioty bakteryjnej jelit może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego układu odpornościowego.
To, co szkodzi jelitom, szkodzi Twojemu zdrowiu
Prawidłowe funkcjonowanie mikrobioty jelitowej może zostać zaburzone przez niewłaściwe nawyki żywieniowe.
Wśród nich są:
- nadmierne spożycie białka (np. spożywanie kilka razy dziennie mięsa),
- rafinowanych cukrów i białej mąki („oczyszczonej” z wartościowych składników odżywczych) ,
- alkoholu,
- spożywanie żywności wysoko przetworzonej (np. konserw i przemysłowo przetwarzanych potraw), zawierającej konserwanty, sztuczne barwniki, polepszacze smaku, emulgatory, substancje chemiczne przedłużające trwałość i ulepszające wygląd produktów.
Szkodliwe są również oleje roślinne produkowane na gorąco w temperaturze 160-200°C. Zawarte w nich cenne kwasy tłuszczowe nienasycone w tak wysokiej temperaturze zmieniają się w tzw. tłuszcze trans. Trwalsze, ale nieaktywne biologicznie, a organizm ma problem z ich trawieniem.
Mikrobiota jelitowa, a antybiotyki
Mikrobiotę bakteryjną jelit niszczą kuracje antybiotykowe (antybiotyk zabija wszystkie bakterie, także te dla nas korzystne). Mikrobiotę zaburza również chemioterapia, radioterapia, leczenie sterydowe i hormonalne. Mikrobiocie jelitowej nie spryzja stres i palenie tytoniu. Przy niezdrowym stylu życia organizm nie jest w stanie sprawnie regenerować błony śluzowej jelit.
Jak odbudować mikrobiotę jelitową?
Na odbudowanie korzystnej mikrobioty jelitowej potrzeba czasu. Bywa, że konieczna jest nie tylko zmiana sposobu odżywiania, lecz także przyjmowanie probiotyków. Probiotyki to produkty zawierające wystarczającą ilość tzw. dobrych bakterii, by kolonizację jelit odbudować mikrobiotę gospodarza.
Warto wzbogacić dietę w błonnik, który znajdziemy w otrębach, musli, kaszach, owsiance, pełnoziarnistym pieczywie. Powinniśmy spożywać produkty takie jak kefir, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, a także jabłka, cytrusy, ocet winny balsamiczny. W tych produktach znajdują się w nich probiotyki.
Źródło odporności: probiotyki, prebiotyki, synobiotyki
Dietę warto rozszerzyć także o prebiotyki, czyli substancje, które stymulują rozwój i zwiększają aktywność prawidłowej flory jelitowej (m.in. z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium), przez co korzystnie działają na organizm.
- Probiotyki (z gr. pro bios – dla życia), zwane również czynnościową żywnością, to podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus). Ich zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej mikrobioty fizjologicznej.
- Prebiotyki – to substancje, które stymulują rozwój i zwiększają aktywność prawidłowej flory jelitowej (m.in. z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium), przez co wspierają i stymulują układ immunologiczny.
- Synbiotyk – to substancja będąca połączeniem probiotyku i prebiotyku. Składnik prebiotyczny stymuluje składnik probiotyczny, np. prebiotyk – oligofruktoza stymuluje namnażanie się w przewodzie pokarmowym bakterie z rodzaju Bifidobacterium.
Inulina: dobra pożywka dla mikrobioty jelitowej
Do naturalnych prebiotyków należy inulina, polisacharyd należący do frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego. Ulega ona znikomemu trawieniu w jelicie cienkim, stanowiąc pożywkę dla mikrobioty jelitowej. Jako prebiotyk w dolnych odcinkach jelita grubego ulega hydrolizie i fermentacji, co prowadzi do znacznego wzrostu korzystnej mikrobioty bakteryjnej. W jelicie grubym inulina przyczynia się do rozwoju dobroczynnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus, które uczestniczą, m.in. w trawieniu pokarmów, syntezie niektórych witamin, a także rozkładzie substancji toksycznych.
Główne źródła inuliny to: topinambur, cykoria, czosnek, por, cebula, szparagi, pszenica, jęczmień, żyto, banany. Warto szukać również produktów spożywczych wzbogaconych o inulinę. Zastępuje ona tłuszcz i obniża wartość energetyczną wyrobu, dając odczucie spożywania pokarmu tłustego i kremowego, jest przy tym łagodnie słodka.
Ważny jest także ruch
Zmiana diety nie zawsze wystarcza, by szybko naprawić skutki wieloletnich zaniedbań. Aby polepszyć działanie układu pokarmowego warto zadbać o ogólną dobrą kondycje, nie zapominać o aktywności fizycznej. Ruch wpływa na przyspieszenia metabolizmu, a przyśpieszenie metabolizmu skutkuje szybszym oczyszczaniem organizmu z produktów przemiany materii.
Instagram : https://www.instagram.com/strelmedica_aneta_strelau/
FB : https://www.facebook.com/p/Dietetyk-Aneta-Strelau-100063778500738/
strona internetowa: www.strelmedica.pl
Więcej artykułów o podobnej tematyce:
Czy ciągłe liczenie kalorii pomoże schudnąć? Są lepsze i zdrowsze sposoby