Czy słodziki powodują tycie? Sukraloza może zwiększać odczucie głodu

Czy słodziki powodują tycie? Jak się okazuje, mogą wzmagać poczucie głodu. Badacze przeanalizowali w jaki sposób niskokaloryczny słodzik sukraloza wpływa na sygnały w mózgu związane z odczuciem głodu.

Czy słodziki powodują tycie, czyli co wiemy o sukralozie

Badacze zgadzają się powszechnie co do tego, że cukier to składnik diety, którego spożycie zdecydowanie warto ograniczać. To właśnie jego nadmierne spożycie wiąże się z nadwagą i otyłością oraz zwiększonym ryzykiem zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego lub nowotwory. Stąd wiele osób zamiast po cukier sięga po słodziki, w nadziei, że to zdrowsza opcja na osłodzenie sobie życia. Czy tak jednak jest? Czy słodziki powodują tycie? Badacze postanowili zbadać związek pomiędzy spożyciem sukralozy a odczuwaniem głodu. Wyniki opublikowana na łamach czasopisma „Nature Metabolism”.

Niektóre dostępne na rynku niskokaloryczne słodziki to między innymi sukraloza, aspartam i sacharyna. Choć ludzie często sięgają po nie, gdy chcą ograniczyć kalorie, może to nieść ze sobą pewne skutki zdrowotne.

Naukowcy z Instytutu Badań nad Cukrzycą i Otyłością Uniwersytetu Południowej Kalifornii przeprowadzili badanie z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego (MRI). Chcieli określić przepływ krwi w podwzgórzu po spożyciu sukralozy, sacharozy lub wody. Jak się bowiem okazuje, zwiększony przepływ krwi w podwzgórzu sugeruje nasilenie sygnałów głodu w mózgu. Wyniki badania wskazują, że sukraloza może wywoływać w mózgu silne sygnały głodu. Potencjalnie zwiększa to apetyt i może doprowadzić do zwiększonej podaży kalorii, czyli po prostu objadania się.

Jak spożycie słodzików wpływa na nasz mózg?

Badanie przeprowadzono na grupie 75 dorosłych w wieku od 18 do 35 lat. Uczestników podzielono następnie na trzy kategorie wagowe: osoby z prawidłową wagą, z nadwagą i otyłe. Każdy uczestnik wziął udział w trzech sesjach, podczas których pił napój słodzony sukralozą, napój słodzony sacharozą lub wodę. Naukowcy użyli rezonansu magnetycznego, aby zmierzyć przepływ krwi w podwzgórzu mózgu. Przed spożyciem ocenili też swoje poczucie głodu. W odpowiednim czasie po wypiciu napoju badacze porównali wyniki skanów MRI, zapytali też uczestników o poziom głodu.

Jak się okazuje, sukraloza zwiększała przepływ krwi w podwzgórzu nie tylko w porównaniu do wody, ale także w porównaniu do sacharozy. Mogła więc w większym stopniu pobudzać w mózgu sygnał odpowiedzialny następnie za odczucie głodu. Uczestnicy czuli się też bardziej głodni po spożyciu sukralozy niż cukru. Co ciekawe, efekt zwiększonego apetytu nie zachodził po wypiciu zwykłej wody.

Oprac. Elżbieta Trawińska

Zobacz także: Dieta śródziemnomorska: najzdrowsza kuchnia na świecie?

Źródło: Medical News Today

Chcesz udostępnić nasz artykuł ?

Wystarczy, że podasz źródło: szczesliwie.pl